New York harca a nagy kiszerelésű cukrozott italok árusítása ellen, világossá tette mindenki számára: az üdítőitalok ideje lassan lejár. És hogy mi vette át a vezető helyet? Talán nem meglepő módon egy régi ismerős: a H2O, ismertebb nevén víz.  Amerika új kedvence: a víz  kitekinto

Amerikában az üdítőitalokból származó bevétel ötször akkora, mint a vízé: 75 milliárd dollár értékben fogyaszt a lakosság, a mennyiség tekintetében azonban csak kétszer fogy több belőle, mint a palackozott vízből.... Az Egyesült Államokban több mint két évtizedig az üdítőitalok uralták az eladási listákat; az számok 1998-ban érték el a csúcsot: nagyjából 200 litert fogyasztottak el fejenként egy év alatt, míg vízből 50 literrel kevesebbet....    "Az emberek több ezer évig vízzel oltották a szomjukat." - mondta. "Itt az ideje visszatérni ehhez a régi szokáshoz."...

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."  Saint-Exupéry

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz.

Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák. Ilyen lehet majd bolygónk 4-5 milliárd év múlva, amikor a vörös óriássá felfúvódó Nap elpárologtatja a tengerek vizét és a légkört is elfújja. A számítógépes grafika legérdekesebb része a kis kék gömb, amely a Földről képzeletben eltávolított összes vízmennyiséget tartalmazza. Az ábra jól szemlélteti, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71%-át beborítja. Az ábrázolt "vízgömb" sugara 700 kilométer, ami a Hold sugarának közel fele. A kisebb gömb pedig az iható víz.

A víz szerepe az emberi testben:  Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kp súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is. Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú.

Ha figyelmesen olvastuk az előző sorokat és talán hitelt is adunk a tartalmának, akkor biztosan feltűnne ha azt mondanánk, Az újszülöttek kb. 75-80%-át szénsavas víz, fruktóz, kukorica szirup, cukor, foszforsav, koffein, citromsav képezi.  A felnőttek testének kb. 60-70%-a szénsavas víz, fruktóz, kukorica szirup, cukor, foszforsav, koffein, citromsav, és így tovább. Márpedig az üdítők javarésze ezen alkotórészekből és  még ki tudja milyen egyedi titkos receptúrákból áll.  Egyértelmű, hogy ezek az anyagok nem az emberbe valók.

Érdemes megnézni egy reklámfilmet: Sokkoló macis reklám az üdítők ellen A cukorbetegségre hívják fel a figyelmet hazipatika  (http://www.youtube.com/watch?v=myxwCEGcBYc)

Most egy nagy, egy nagyon nagy fogyasztói társadalom ismét rákapott a víz ízére. De félek, hogy ez nem azt jelenti, hogy akkor mostantól vigyázni fogunk az ivóvíz bázisokra, hanem hogy új üzleti lehetőséget látunk a víz palackozásában és árusításában. Ahol van víz, onnan üzleti módon elvisszük oda, ahol nincs, de meg tudják fizetni. Akkor is elvisszük, ha a helyiek nem tudják megfizetni. Az üzleti életben senkit nem érdekel és nem is fog érdekelni, ha valaki nem kap elegendő és megfelelő minőségű ivóvizet.

Víz animáció - We Will Rock You

A vízbázisoknak a közvetlenül ott élő közösségek kezében kell maradnia. Akik attól  a víztől függenek. Azt máshol élőknek, idegeneknek eladni nemcsak tilos, de egyenesen öngyilkosság is. Hiszen utólag senkit nem lehet számonkérni, hogy mit csinál a tulajdonával, főleg ott, ahol gazdasági erőfölényét a karhatalommal is biztosítja. Nem szabad a tőzsdére kivinni és másképpen beárazni, mint a szomjas ember jóízű kortyolásával. Mert aki másképpen tesz, az a víz feletti uralommal minden élőlény feletti uralmat követel, aki csak függ  a víztől. Márpedig ez csak Isten joga. 

Nem elég nem inni cukros üdítő italokat, de semmiféle extra haszon érdekeben nem szabad eltékozolni a vizet. A vizünket. (Természetesen ez áll az energiahordozókra, a termőföldre, és az erdőkre is.) Becsüljük meg, mert nincs sok belőle!

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások