Hatodik éve folyamatosan csökken a benzinkutak forgalma. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adatai szerint tavaly annyit értékesítettek csak a töltőállomások, amennyit 2004−2005-ben tudtak eladni. A legnagyobb mennyiséget 2007-ben forgalmazták a kutak, akkor 2,044 millió liter benzint ettek meg az autók, azóta azonban folyamatosan mérséklődik a forgalom, évről évre folyamatosan egyre kevesebb az értékesített üzemanyag. Tavaly már csak 1,556 millió liter volt az eladott mennyiség, ennyi fogyott 2004-ben, s ennél kicsivel kevesebb 2005-ben. Idén eddig 327 ezer liter benzin fogyott − ez az első három havi adat −, 2012-ben az első negyedévben 349 ezer liter volt az értékesített mennyiség. Vagyis jó eséllyel idén is folytatódik a lejtmenet.   Sokkoló adat napi.hu/magyar_gazdasag

Hurrá! Válság előtti szinten a benzin eladás!:)"  Ez egy hozzászólás. Ezek szerint nem mindenki fakad sírva. Én sem.

Kevesebb benzin, gázolaj fogy. Kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. Legalábbis ebből a kategóriából. Hiszen most éppen ettől hangos a net ... közélet ... tudós társadalom...

"A hawaii Mauna Loa Atmoszférakutató Obszervatórium kutatóinak előrejelzése szerint a légkör szén-dioxid tartalma néhány napon belül elérheti a 400 ppm-es értéket, vagyis a 0,4%-ot. A tudományos közvélemény figyelmeztetése szerint a légköri szén-dioxid 400 ppm-es szintje egy kritikus pontot jelent a globális felmelegedés folyamatában." http://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2013/05/06/merfoldkonel-az-emberiseg-a-valtozas-a-mi-kezunkben

Mit jelent mindez?   „Még soha nem kaptunk ennyire erős felszólítást a környezetünktől arra, hogy csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásokat. A fizika törvénye szerint minél több szén-dioxid kerül a légkörbe, annál jobban felmelegíti azt. Amikor a földtörténeti múlt során utoljára ilyen magas volt a szén-dioxid aránya, akkor az 3-4 fokkal magasabb átlaghőmérséklettel párosult. A megemelkedett hőmérséklettel párhuzamosan pedig a tengerszint is jóval magasabb volt, mint napjainkban.” – figyelmeztet Benkő Dániel, a WWF Magyarország szakértője.

Ezek után nem biztos, hogy egyes vállalatok, gazdasági csoportok extra profitját fogom siratni. Végre kevesebb üzemanyag fogy. Persze lehet mondani rosszabbul fogunk élni, mert nem pörög  a gazdaság. Kihat az életszinvonalra. Itten kérem nem lesz mindenkinek tabletje, autója, kerti traktorja, fűnyírója. Vége a nagyképernyős tévéknek és szappanoperáknak. A nagy áruházak bezárnak és nem lesz zöldség, meg tyúk, meg hal. Egyszercsak mindenki kiszakad a filmek elől (esetleg még a panelből is) és a kertjében találja magát. Lesz ideje saját paradicsomra, meg birkára, mert a füvet az jól nyírja. Meg a tapizható mobil bizgentyűk helyett udvarolni fog, csókot csen és virágot.

Nem siratom az üzemanyagfogyasztás csökkenését. De nem biztos, hogy képes lesz ez a társadalom az életmód váltásra. Már nagyon benne van a tutiban. Ki kell halnia egy nemzedéknek, hogy ismét legyen egy konstruktív, produktív, a környezetével harmóniában élő embertípus? Valószínűleg ez sem ilyen egyszerű. Mert az emberiség a világ különböző pontjain, különböző módon élnek és változnak. Ahol nyomorognak olyanok szeretnének lenni, mint ahol dőzsölnek. Ahol kövérek, meg szeretnének munkásabb és nomádabb életet az egészségért. Az etnikumokról, országokról, nációkról, érdekcsoportokról, szövetségekről meg nem is beszéltünk. Miért mi kezdjünk bármilyen önkontrolt? Akkor hátrányba kerülünk. Pusztuljanak, gyengüljenek ők, mi csak utánuk.

Mindeközben a világ más pontjain...    UTOLJÁRA LÁTHATÓ          A teljessége igénye nélkül pár példa.

"Az orrszarvú egykor Európától Indonéziáig honos volt, de az 1960-s években berobbant orvvadászhullám mára a 12 alfajból hetet teljesen kipusztított, és a maradékot is a kihalás szélére juttatta. A jávai rinocéroszból becslések szerint még 35-45 élhet vadon Indonéziában, a nyugati fekete orrszarvút két éve nyilvánították kihaltnak, az utolsó mozambiki orrszarvút épp a napokban lőtte le egy orvvadász egy elvileg szigorúan védett nemzeti parkban."

000 Del6153310

"A kékúszójú ton kipusztítása a világ tengereiből egészen elképesztő méreteket ölt, a túlhalászat a faj 97 százalékát kiirtotta a Csendes-óceánon."

"Az elmúlt 70 évben a vadon élő tigrisek 97 százaléka tűnt el a Föld színéről, kilenc alfaj teljesen kipusztult, a maradékból nagyjából 3000 példány él még vadon."

Kérges teknős ... "Malajziában egy 3000 fős populáció 25 év alatt, a szigorú védelem ellenére jutott addig, hogy csupán 2 felnőtt példány maradt belőle."

Rózsaszín delfin ... "a faj a kihalás szélére sodródott, a legutóbbi népszámlálásuk szerint már csak 78 példány él belőle a Hongkong környéki vizekben." http://index.hu/tudomany/2013/05/06/mar_csak_87_rozsaszin_delfin_maradt/

Nem a benzinen fogok szomorkodni. Persze tudom, hogy a legtöbb "modern gondolkodású" embernek éppen ez a terhes. Mit nekem bármilyen élőlény, társulás, környezet, ha a magam elgondolása szerint jól élhetek és én alakíthatom az életem. Bár nem érzem kötelességemnek, de mégis mondom, ez öngyilkosság.

Van egy könyvem a polcon, a "TECHNIKA KRÓNIKÁJA". A címben nincs értékítélet, és ez jó. Amit valaha a fejlődés és szükségszerű haladás kategóriájába írtunk, könnyen lehet, hogy  a jövőben a "zsákutca", illetve az "önpusztítás" fejezetcímek alatt lehet megtalálni.

Ne menjünk messzebb, volt már ilyen hang: "Nem tudom, hogy miféle fegyverekkel harcolnak majd a harmadik világháborúban, de ezt tudom, hogy mivel a negyedikben: kövekkel és botokkal."    Albert Einstein, fizikus