Így győztük le az évszázad árvizét. Minden eddiginél nagyobb árhullám vonult át az elmúlt egy hétben az országon, sorra bőven megdöntötte az akár fél évszázada mért eddigi rekordokat,   Így győztük le az évszázad árvizét  index

 Több szülő választotta a hittant, mint ahányan erkölcstanra adják be a gyereküket.           Győzött a hittan az erkölcstannal szemben  nlcafe

Nekünk mindig győzni kell.  Itt van egy kis film a győzelemről:  http://www.youtube.com/watch?v=2qcF_Bdj2AM

Legyőzzük az árvizet. Hányszor hallottuk már ezeket a szavakat. Legyőzzük. A természetet. Mikor meg akarták fordítani a folyók folyását a nagy Szovjetunióban. Úgy tudom az Amazonas valaha éppen ellenkező irányba folyt és más volt a vízgyűjtő területe. De a földkéreg mozgása megváltoztatta. Legyőzzük a vírusokat, baktériumokat. A skorpió nagy sugár dózisokat is kibír. Legyőzzük AIDS-et, a rákot. Megelőzni kellene. Kevesebb szabadosság és több hűség. Munkás élet, de egészségesebb élelem és a minket körülvevő környezet.

Az ember nagy százalékban vízből áll. Ha legyőzzük a vizet, akkor kollektív öngyilkosságot követünk el. Bajban vagyunk. Nem tudjuk mit tegyünk. Nem legyőzni kell a vizet, hanem megfelelő módon és formában együtt élni vele.

Japánban is történt egy természeti katasztrófa. Földrengés és cúnami és persze atomkatasztrófa. A partközeli települések, amelyek a vízár hatósugarába kerültek elpusztultak. Találtak köveket 4-5 emberöltővel ezelőttről, amelyekre felíratok voltak vésve. Az emlékezésnek és emlékeztetésnek készítették, de persze az 5. generáció már nem emlékezett rá. A kövek olyan helyen álltak, ahová a vízár nem ért fel. Az volt rájuk vésve, hogy a kövek alatti területre ne építkezzetek. Ha földrengés van, a tengerpartról a magaslatokra kell menekülni. Ha valakinek mégis van háza  a tengerhez közel, ne menjen oda semmiért se.

Mi kötődünk a vízhez, a Dunához, Tiszához. Az folyik amerre tud és lehet neki, melyet meghatároznak a fizikai törvények. Mi ismerjük ezeket és tudunk alkalmazkodni. Messzebb építkezni, előre gondolkodni, és a régi tapasztalatokat felhasználni. Régebben volt árvízi gazdálkodás. Ehhez igazították az életüket. Amennyire lehetett. Úgy építkeztek, munkálkodtak. Csatornákat ástak, vízmegtartó helyeket, melyek megteltek vízzel és amit hozott, halakkal. Hajózhatóvá kell tenni a vizeket, ez nem vitás. De az nonszensz, hogy csinálunk egy csövet, amin gyorsan áthajtjuk a vizet. Mondhatni lefolyót és leeresztjük az édesvizet az országból. Csak a Tiszának olyan vízhozama van, ha Szegednél elzárnák, akkor  pár nap, hét alatt az Alföld vízben tocsoghatna. Ma pedig szikesedik, szárad, sivatagosodik. Egyiptom és Etiópia között most dúl a vízért a harc. Etiópia mennél több vizet akar felfogni tározókba. Erre neheztel Egyiptom. Mi meg áteresztjük az éltető vizet, ami néha pusztító is. De meg kell tanulni ezzel együtt élni. Mi tudunk költözni, máshol építkezni. Csak a régiek tapasztalatát figyelembe kellene venni, meg a sajátot is immár. Hová és hogyan építkezünk.

Nem legyőznünk kell, hanem vele élni.

Persze a másik cím is érdekes. Győzött a hittan. Gratulálok. Először is nem. Max. százalékban mérve nagyobb mértékben íratták gyerekeiket a szülők hittan órára, mint a még nem ismert erkölcs oktatásra. Persze a hittan az hitről szól és annak látható, megismerhető részeiről. Szól persze a nem látható, de tapasztalható részéről is. Meg az ebből egyenesen következő cselekvéssorról. Nem szerencsés beszorítani az iskolai 45 percbe. Lehetőség, de nem ellenfele az erkölcsoktatás. Hiszen ez utóbbi is izgalmas, és fontos az együttélés szempontjából. Kicsit fájlalom, hogy ha jól fogják vezetni ezeket az órákat, akkor a hittanosok kimaradnak mindebből. Hiszen nekik is szükségük lenne a jelenlegi társadalmi normákat, együttélési szabályokat megismerni. Nyilván a hittanóra keretében is van erről szó, de az egy speciálisan Bibliai, és egyházi vonatkozású történet. Mondhatnám azt is, hogy a kettő összefügg. A hittan nevelés adhatna egy közös struktúrát, míg az erkölcsi nevelés meg a jelen állapotokra alkalmazná. Nem ellenfelek ezek. Ha a hittan legyőzné az erkölcsi nevelést, akkor az öngól is lenne egyúttal. Ugye "vizet prédikál és bort iszik" feszültsége.  A hittan akkor győz, nyer, vagy tölti be feladatát, ha a gyerekek is, és szüleik is megismerik Isten, szeretni fogják és engedelmesek lesznek neki. Lesznek erkölcstanban leírható látható jelei.

Ha ellenséget látok mindenhol és csupa harcnak képzelem a világot, ne csodálkozzam, ha néha nyakon csapnak. Ugyanakkor, ha áldásnak is merem látni, akkor azzá is lesz. "Akik isten szeretik, azoknak minden javukra van." Ne ellenséget gyártsunk, mert azt mindig le kell győzni. Tanuljunk szüleink és  magunk hibáiból és változzunk, változtassunk. Ne menjen kárba az a sok tapasztalat, amelyet mi pár gombnyomással kiváltanánk.

Volt idő, amikor pestis pusztított. Bizonyosan sokat számít az orvostudomány fejlődése is, de egy másikat apró kis mellékszálat nem szoktunk figyelembe venni. A házi patkány terjesztette a kórt leginkább, legalábbis Európában. Ezeket az állatokat a ma ismert vándor patkányok kiszorították. Kicsit besegítettek, de nem szeretjük őket. Nem is ismerjük ezt a kis epizódot.

Vallási, teológiai értelemben is le kell győzni a bűnt. Meg kell öldökölni az ó-embert. Harcolni kell. De azért azt is tudni kell, hogy nem mi győzünk. "Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. Ki az, aki legyőzi a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?  /1 János 5, 4-5/  Jézus hogyan győzött? Filippi levél 2.6-11  mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.

Illetve Pál apostol futása:  2Timóteus 4.7 "Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam,"

Ezek a harcok és győzelmek sokkal inkább szólnak az Istennek való önkéntes alávetettségről. Győzelemről beszélünk, de nem legyőzésről, hanem Istennek való engedelmességről. Furcsa, nem? (Jaja a győzőknek is, pl. élősködők, akik miután felélték a gazdaszervezetet, elpusztulnak)

 Pál utcai fiúk  Legelő  //www.youtube.com/watch?v=FqyjNEx0Qxk

 

Hozzászólások