..az átlagember láthatóan semmit nem tud a tengerek uráról, válogatás nélkül gyilkoljuk őket. Pedig a cápák szerepe alapvető a tengeri ökoszisztémában, eltűnésük a táplálékláncon keresztül még a tengeri növények életére is hatással lenne. Évente több, mint 100 millió cápát ölnek meg, hogy uszonyukból levest készíthessenek.  cápák hir24

"A pluszteher elkerülése miatt sok halász még a hajón megcsonkítja az állatot, majd élve dobja vissza a vízbe. A fenséges ragadozó pedig tehetetlenül süllyed a mélybe, mint egy darab vas..."

Ezt a videót,   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C0p_LdfgmxQ , mindenképpen nézzük meg. Ha nincs sok időnk, akkor legalább a 0:35-0:40 között.  

Ez az értelmetlen pusztítás mindig elborzaszt. Biztosan finom a cápauszony leves. De tudják-e, vagy érdekli-e azokat, akik eszik, hogy milyen módon kerül a tányérjukba. Valószínűleg nem.

Az emberiség több ilyen esztelen, látszólag céltalan pusztítást vezetett már végig. Itt vannak Észak-Amerika bölényei. Buffalo Bill álnevű személy, csak egymaga mintegy 4800 bölényt öldösött le 18 hónap alatt. Mindezt akkor, amikor nálunk éppen az osztrákokkal való kiegyezés tartott lázban 1867-ben. A valaha volt 60 millió bölényből olyan 1000 példány maradt, majd hosszú rehabilitációs programok nyomán mára van vagy 120 ezer.

Persze sorolhatnánk itt még a céltalan pusztítás példáit. Az őserdők pusztítása.  Növények, állatok, emberek iparszerű pusztítása, akármiylen célból, indokkal, ideológiával.

Az uszonyától megfoszott és még élve a vízbe visszalökött cápa, sajnos szimbolikusan még lehet az ember sorsának kiábrázolója.

"A média, a vállalatok sokszor tévesen használják a fenntartható fejlődés fogalmát, hiszen a valódi fenntarthatóság a bolygó erőforrásainak megmaradását jelenti, nem pedig a mostani gazdasági növekedésre irányuló erőfeszítéseket. – A fenntarthatóság azt jelenti, addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, de ez alól a takaró alól már rég kilóg mindenünk. A baj az, hogy a fenntarthatósági törekvésekkel megspórolt anyagi és természetbeni javak a további profitszerzésre és gazdasági növekedésre fordítódnak –  adta a hallgatóság tudtára az ökológus. Ha a jelenlegi, tékozló „fejlődést” produkálja a világ, akkor nagyjából 17 év múlva az emberiség lehúzhatja a rolót. Az adatok sajnos eléggé meggyőzőek. Az emberiség fogyasztása rohamos mértékben növekszik: a Föld lakói már 2007-ben másfél bolygónyi erőforrást igényeltek. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy belássuk, ha folytatódik ez a trend, 2030-ra már két bolygóra lesz szükségünk, ami ökokatasztrófához vezet."  Az emberiség fogyasztása rohamos mértékben növekszik: a Föld lakói már 2007-ben másfél bolygónyi erőforrást igényeltek. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy belássuk, ha folytatódik ez a trend, 2030-ra már két bolygóra lesz szükségünk, ami ökokatasztrófához vezet."  gyartastrend

Mára olyan társadalmi szerkezet hódít, (teljesen mindegy, hogy keleti, nyugati, kapitalista, demokrata, királyság, szocialista, kommunista, vallási vezetésű) amelyben a tömegigény, a haszon, profit, politikai haszon, önzés karöltve járnak, és fejlődésellenesnek kiáltják ki a józan, megelégedő elvet vallókat. A mi ismert világunkban a jólét és boldogság ígéretének fedezete alatt, vagy a nagyszerű földi örök élet álmában az a kisgyermekkori omnipotencia jelenik meg, mely bizonyítja, hogy az ember egyre inkább kiskorú. Bár, magáról az ellenkezőjét állítja. A vágyai és azok elérésére tett minden kísérlete, kifejlesztett technológiája, és az ebből fakadó haszonért remegő piszkos lelkülete elvált a felelőséggel élt és vezetett élettől.  Az istenített szabadság nem alternatívája a szabadság Istenének.

Foszd meg a cápát az uszonyától, a cápaságától fosztod meg. Mi az, ami az embert emberré teszi, amit ha elveszít, akkor az emberségét veszíti el?

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások