Gyakorlatilag emberkísérletek folynak, senki nem tudja, hogy az összekutyult szereknek mik lesznek a hosszú távú káros, vagy végzetes következményei.  dizájner drogok    nlcafe

"Nem kell a gyerekeknek előadást tartani, de a mesék kapcsán szóba lehet hozni, hogy léteznek drogok, és azt is, hogy ezek mit okoznak. Az biztosan nem érdekes, hogy hogyan hatnak ezek a szerek a szerotonin nevű boldogsághormonra, de egyetlen dolgot mindenképp mondjon el neki: a drogok megváltoztatnak, és úgy változtatnak meg, hogy magába a változás folyamatába nem lesz beleszólása. Az egyetlen megoldás, ha nemet mond rá. Ezt kell tudnia róla a gyerekének."

"Ismeri azt a táblát, amin egy piros szélű körben 30-as szám van. Például a Ferenciek terén.
Persze.
Na, és hánnyal megy, ha ezt meglátja?
Talán 40-nel.
Ha ön nem tud ellenállni a csábításnak, miért várja el, hogy a gyereke majd megtegye? Ezek a minták sokkal fontosabbak, mint az, hogy az MDPV vagy a mefedron mit jelentenek. Ha a gyereket úgy vértezi fel, hogy lát minden fontos mintát otthon, semmit nem kell megkérdeznie tőle egy buli előtt, maximum azt, hogy szüksége van-e pénzre. "

Egy éjszaka kaptam egy telefont. Meghoztuk a cuccot Amszterdamból. Negyed órát beszélgettünk, mire rájött, hogy rossz helyre tárcsázhatott, mert rögtön lecsapta a kagylót. Ez a 90-es évek vége felé volt. Ezek az évek voltak a boldog béke idők, amikor még a drog is drog volt. Ismerték az összetevőket, honnan származik és nagyobb "biztonságban" voltak a fogyasztók. Mindezt Zacher Gábor említi. Azóta a drogok csak kutyulódnak. Ütősebbek, olcsóbbak és halálosabbak lettek.

Designer drug, dizájner drog:   átszabott”, „kitervelt” v.„törvénykerülő” drog. A kábítószer-listákon szereplő anyagokétól kissé eltérő kémiai szerkezetű (fél) szintetikus pszichoaktív szer. Ellenőrzés alá vonásáig jogi következmények nélkül terjeszthető. Legal high, "legális hangulatjavító". Ezek fürdősóként, illatosítóként, füstölőként, "nem emberi fogyasztásra" felirattal jelennek meg. Persze senkinek nincs kétsége felhasználásuk felől. Az hogy valami legális, vagy éppen nem büntethető, vagy nincsen jogi következménye, nem egyenlő azzal, hogy biztonságos. Sokan így ülnek fordítva a lovon. Nem tilos, akkor biztosan jó.  Hát ezért említi a cikk, hogy ez egy nagy kísérlet. Mert most derül ki, mit bír az emberi szervezet. Páran meghaltak idén is a jogi következmények nélkül tartható és terjeszthető szerektől.

A drogok megváltoztatnak, de a változás után már a folyamat önjáró lesz. Mondhatjuk, igazi lutri, nagy ugrás a semmibe, "... utazás kegyetlenbe...". Egy nagy sodrású folyóba beleugrani és utána sodródni és várni arra, mi lesz. Valami ilyesmi. Az első lépés még tudatos. Utána pedig esetleges. Lesz, ami lesz, mert már nincs igazán hatással a történésekre. Nincs nagyon beleszólása. Csak sodortatik. Ez az egyik nagy hazugsága a szernek. Minden nagyon jó lesz, és minden megoldódik. Valóban lesz jó, és valóban megoldódik. De ennek csupán már szenvedő alanya lehet a szerhasználó és akiket érint. Az addigi személyiségnek lőttek. Ha valaha is megáll valahol, nem ott ahol akar és nem amikor akar, akkor teljesen más ember lép elő, mint amire gondolt valaha is. Csak éppen talán nem is lesz tudatában ennek. "...s az akarok lenni, aki akkor voltam, mikor az akartam lenni, ami most vagyok..."Rapülők

Mi védi meg a gyerekeket? A jó viselkedési minták. Amit addigra kell összeszedniednie és megtanulni alkalmazni, mire találkozik a szerrel, vagy még nem sodorta el a szer. Ez egyre fiatalabb korban éri el a gyerekeket, kamaszokat. De honnan szedhet össze mintákat? Lassan nincs meg az értékteremtő közeg, mert nincs magáról az értékről sem konszenzus. Néha az az érzésem, hogy az ideológiák szabad együttélésére válasz a droghasználat. Vagy fordítsuk meg. A droghasználat, mint megoldás, gyógymód, következmény, pontosan bemutatja az azt kiváltó okok iszonyatosan zavaros voltát. Egy társadalom mentális állapotát a szenvedélybetegek száma illetve hiánya jól leképezi.

Sajnos nem tudok megnyugtató szép szavakkal biztatni, sőt... Egy éppen józanodni kívánó drogos srác mondta: "Én drogos vagyok. Ha kérdezek is hazudok. Egy szavamat se hidd el, ha jót akarsz nekem. Nem így akartam. De ural a szer. Ha Isten nem segít, senki sem tud." Ez utóbbit mind elmondhatjuk.

 

Linkajánló:  drogfokuszpont.hu

http://offline.hu/kikapcs/2013/11/a-katonai-lsd-hatasa-a-grafikusra