Irreálisan hatalmas vagyon van a világ 85 leggazdagabb emberének kezében - ez derül ki a szegénység felszámolásáért küzdő nemzetközi szervezet, az Oxfam frissen publikát adataiból. A számok azt mutatják ugyanis, hogy a 85 szupergazdag vagyona ugyanannyi, mint a 3,5 milliárd legszegényebb emberé.    

Egy szám, ami sokkolta a világot: milliárdosok és nyomorgók penzcentrum.hu

"A tanulmány szerint a gazdasági erőforrások hatalmas koncentrációja veszélyezteti a politikai, gazdasági rendszerek működését, fokozza a társadalmi feszültségeket."

Egy szupergazdag ember vagyona kb. 41,17 millió ember vagyonának felel meg. Négy Magyarországnyi, egy Lengyelországnyi, fél Német és Franciaországnyi, ötöd Oroszországnyi, nyolcadnyi USA lakosságnak felel meg. Persze ez azért nem ilyen egyszerű. Nem feltételezhetjük, hogy a gazdagok egyforma gazdagok, sem azt, hogy a szegények is egyformán lennének szegények. Ebben a nagyságrendben azért a gazdagság esetén már nem arról beszélünk, hogy pár arany fülbevalóval több van, vagy a pármai sonka nem ritka étel  a konyhán. Itt már nem az életminőségről van szó.

Miről beszélhetünk tehát? Inkább arról, hogy ennyi emberrel rendelkeznek, ha akarnak. Ha tetszik élet-halál urai. Befektetéseikkel, vagy átcsoportosításaikkal kormányokat, országokat tehetnek lakhatatlanná, vagy kényeztethetnek, ha úgy tetszik. Embereket emelhetnek fel az uralomba és összegyűrve dobhatnak a kukába. Mindezt azért teszik, mert talán van egy álmuk. Hatalmat jelent ez. Esetleg "izmusokat" támogatnak.

Közben nem tudjuk hogyan élnek. Van aki metrózik, és régi antennás nokiát használ. Van akinek érettségije sincs. Van aki üldögél egy sátorban és beduin lányt szeret, neki szedegeti a kőrózsát. Nyilván furcsaságok is vannak, meg számunkra érthetetlen szokások. Visszaviszi az üres üveget a boltba, vagy szelektíven hulladékot gyűjt. Lehet, hogy már fogalma sincs a többi ember hétköznapi életéről. Esetleg űrturista lesz, ami pár milliárdba kerül. Egy humorista mondogatta, hogy neki nincs egy milliárdja az űrrepülésre. Konkrétan egy milliárdja sincs. Egyáltalán nincs. Nem tudjuk igazán hogy élnek. Ezen gazdasági állapotok között bárhogy. Nem kell már túl komolyan vennie magát és másokat sem. Persze lehet sznob is, vagy különc. Lehet autoriter, vagy megengedő személyiség. Lehet szigete vagy hajója és villája. De lehet, hogy éppen Velorexet gyűjt vagy Trabantot. Ezt mi nem fogjuk sem elérni, sem érteni.

De egy biztos, hogy a világ társadalmi változásaira hatásuk van. Országokat plántálnak, forradalmakat gerjesztenek, megmozdulásokat támogatnak, véres gyémántokkal, fegyverekkel üzletelnek, nyersanyagokat birtokolnak, bankhálózatokat, egész gazdaságokat építenek. Birtokolják az energiaszektort.

Teljesen mindegy milyenek embernek, velük nem történnek a dolgok. Sokkal inkább ők alakítják a történéseket. Ez vagyonhoz köthető? Nem hiszem. Ebben a kategóriában a birtoklás nem nagy szám. Inkább az a tudat, hogy nélkülem semmi sem történhet. Végső soron csak akkor történhetnek a dolgok, ha belegyezem. Lehetnek a tudomány és kultúra mecénásai. De bizonyosan centre pontosan elszámoltatnak mindennel. Mindent alárendelnek a céljaik, álmaik megvalósításának. Minden támogatás, mozdulat okkal történik.

Jól van-e ez így? Szerintem nem. Könnyedén előfordul, mert megtehetik, mert hatalmuk van rá, hogy ön és közveszélyes dolgokra adják a fejüket. Olyan istenszerűnek, és így talán sérthetetlennek gondolják magukat. Az álmaik és vágyaik megvalósítása nem egyezik a több millió ember érdekével és mégis megcsinálják.

Bárhogy is éljen, bármilyen életminőségben, a vége neki is ugyanaz. A programozott sejthalál nem kerüli el. Bízhat a hibernálásban, klónozásban. Mégiscsak egyszeri ember. Lehet, hogy ő és a kicsinek nem nevezhető világa közel negyvenkétmilliónyi emberével kell összehasonlítani, de van egy pillanat, amikor ez nem számít. Nem fogja megmenteni, sem segíteni.

Adjuk vissza Istennek a rendezés jogát és mi fogadjuk el a nekünk szánt helyet, hogy helyesen és felelősen lássuk az életünket.

 

Tudom, hogy a magyar kultúra napjáról kellene írnom, ezért íme:

 

 

 

 

 

Hozzászólások