Sokáig képzeltem azt, hogy aki világra jön, az egy hófehér lap, ami lassan teleíródik önmaga és a környezete által. Aztán egy idő óta már hiszem, aki világra jön, az egy vaskos regény, melynek az utolsó fél oldala még üresen áll. Ez a fél oldal pedig tiszta fehér, mely dominál az élete első szakaszában, és megadja neki a lehetőséget, hogy ehhez a fehérséghez, ehhez a tisztasághoz viszonyítsa, amit lát a világban. És akkor rájön, hogy akinek ez tetszik, az beteg. Tessék szíves lenni lázadni! Mi az, fiam, hogy te nem utálsz engem, nem szólsz vissza, és nem csinálsz olyan érthetetlen dolgokat, amikről fogalmam sincs, mire jók? Nem vagy te normális?  

Bornai Tibor: "Tessék szíves lenni lázadni!"  hvg

"Akármennyire szeretnénk különbözni a többiektől, biztosan lesz valaki, aki pont ugyanúgy más, mint mi. Ezért a legújabb trend a normális öltözködés. Mi ez a normcore...?" Különleges akarsz lenni? Legyél normális? origo

"Rosszalkodik" a gyerek. Persze ez nem is jó kifejezés. "Történnek" vele a dolgok. Mondjuk égőt cserél apuka az asztali lámpában és míg kidobja a használtat és előkeresi az újat, addig a beszélni nem tudó kisgyerek hozzápiszkál. Majd mutatja az ujját, hogy bibis. Biztos megégette egy kicsit a cserépkályha ajtónál. De nem. Megmutatja. Kergetik a kakast, tyúkot, összetörik a tojást, telerajzolják a falat, leesnek az emeletes ágyról, bedugnak az orrukba valamit, összesarazzák a ruhájukat. Ez a jó, mondjuk, mert legalább nem beteg. Ez a normális.

Kamaszok, fiatalok lázadoznak. Ciki a szülő, a felnőtt. A barátokkal, számítógéppel eltöltött idő fordítottan arányos a szülőkkel eltöltött idővel. Minden ami kötelező az minimum olyan, mintha leprás simogatta volna meg. Nehéz ezt kimondani és még átélni is, de ez a mormális.

Legalábbis azt gondoljuk, hogy a fiatalság azzal jár, hogy valamit akarnak, terveznek, létre akarnak hozni. Valamit ki akarnak dobni, valamit pedig újra akarnak kezdeni. Ezt sokszor forradalomszerűen élik meg. Lázadnak. Életkori sajátosság. Normális.

A Sziget fesztiválon fiatalok ezrei csápoltak Korda Györgynek és üvöltötték nagyszínpad. Vagy ez is lázadás volt a mostani divatos, egysíkú, trendi zenékkel, kiötlőikkel, futtatóikkal és a médiával szemben? Mit csináljunk, kérdezték fiatalok, ha lázadni akarunk. Ma házasodjatok meg, szüljetek kettőnél több gyereket és neveljétek. Na ma ez a lázadás, mondta NagyFeró.

Az átkosban, rendszerváltás előtt csőnadrág, alföldi papucs, rock and roll, hosszú haj volt a lázadás. Időnként a templomi szertartás, meg ami vele jár, keresztelő, istentisztelet. Ki éppen mit tekintett céljának. Voltak hippik, majd jöttek a punkok és később a feketébe öltözött mások. Mikor minden második más volt, akkor esett le, hogy te is más vagy, te sem vagy más.

Ma van egy új divat, hogy nincs divat (normcore). A lényegét így fogalmazzák meg: "Úgy lehetsz cool, ha szándékosan, örömmel felvállalod azt, hogy ugyanolyan vagy, mint mindenki más, ahelyett, hogy azt keresnéd, hogyan lehetsz 'más' és 'autentikus'." Ennek már megjelent a kritikája is. "Van valami ízléstelen abban, hogy nagy, nemes dolgot csinálnak abból, hogy olyan ruhákat vesznek fel, mint azok az emberek, akik egyébként nem engedhetik meg maguknak, hogy bármi mást hordjanak." Némi leereszkedést lát a szerző abban, hogy "ó, nézzétek csak az egyszerű emberek ruháit!". Mint írja, a divatnak lényegi tulajdonsága, hogy exkluzív, vagyis kíméletlenül kizárja azokat, akiknek "nincs pénzük, idejük, energiájuk és alaposan kimunkált ízlésük", hogy részt vegyenek benne. Aztán időről időre átvesz valamit a kizárt rétegek öltözködéséből, de azért ellátja olyan jelzésekkel, hogy lehessen tudni: ki az, aki ezt divatból, "a helyes kiindulópontból" csinálja, és ki az, aki egyszerűen anyagi okokból."

Van amikor a lázadás normális és van amikor a normális a lázadás.

Nem tudom, hogy lázadtam-e valaha vagy normális voltam. De sokkal inkább foglalkoztat Jézusnak ez a mondása: „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat." Máté ev. 5.17 Amikor betöltötte az forradalmian új volt. Vagy az volt a normális?
 

 

)