Az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) összefüggést lát a klímaváltozás és a globális társadalmi problémák, nemzetközi konfliktusok között...

A globális felmelegedés erőszakot szül index.hu/tudomany

Nem azt állítják, hogy a klímaváltozás önmagában erőszakhoz vezet, csak azt, hogy a globális felmelegedés „szaporítja a dolgokat veszélyesebbé tévő tényezőket” ... Az erőforrásokért (vízért, energiáért) folyó harc, az éhezés és a szélsőséges időjárás olyan egyveleget alkot, amely „egy kissé még jobban destabilizálja a világot”.

A kutatók szerint a 2015-ös párizsi ENSZ-csúcstalálkozónak kötelező erővel és globális jelleggel meg kellene állapodnia arról, hogy 2100-ig nem a jósolt 4, hanem csak 2 fokkal engedik emelkedni a Föld hőmérsékletét az iparosítás előtti korhoz képest.

Melegedés? Van. Változik ennek hatására valami? Igen. Van összefüggés az emberi tevékenység és a változás között? Igen. Ha igen, milyen mértékű az emberi hatás? Egyre bizonytalanabbak vagyunk a válaszokban. Nagyon valószínű, hogy amúgy is vannak a klimatikus, tektonikus változások. Ez találkozik  a mi életmódunkból fakadó hatásokkal. Mondhatnám, mint az egyszeri szőlősgazda, aki a jégverés után egy karóval verte le a maradék fürtöket mondván: - Nézzük meg mire megyünk együtt Úristen!

Érzem én a cselekvés szükségességének szükségességét. Csak két fokot szabad engedni felmelegedni a földnek, mert a négy már visszafordíthatatlan változásokat állít elő. Meg tudja ezt tenni bármilyen tudós társaság, szervezet? Van olyan hatással a szava, hogy az ipar, ipari méretű mezőgazdaság, és ennek ipari méretű fogyasztása nyomán ipari hulladéknak született ember milliárdok önként lemondjanak a nekik felkínált, odavillantott, minimális javakról, életszínvonalról, lehetőségekről. Nem vagyunk egy picikét nagyképűek? A több tonna élelmiszert meg is etetik. A több tonna robbanóanyagot fel is robbantják. Mindent használatra gyártanak, csak éppen nem lehet tudni a felhasználás napját, sem az óráját.

Nyilván az értelmes és gondolkodó, gondoskodó ember megoldást keres. A MISSZIÓ című film végkifejletében a katonából lett jezsuita, és a gyermekkorától jezsuita neveltetésű pap más megoldást tart célszerűnek az indián őslakos misszióra támadó hódító katonák ellen. Vérmérsékletük és neveltetésük meghatározó. Az egyik nyílt fegyveres harcot vállal fel az indián férfiakkal. A másik az áldozattá válás békés formáját választja, imádkozva, krisztusi jelképekkel felállva, énekelve várják a hódítókat. Mindegyik pap meghal. Csak azok az emberek maradnak életben (ideig óráig?), akik elmenekülnek.

Ha létezik globális felmelegedés, és miért ne létezne, tapasztaljuk, akkor ez változást okoz.  Egy másik cikk szerint ez már látható az észak-amerikai szalamandrákon. Hat fajt vizsgáltak és mintegy nyolc százalékos testméret csökkenést állapítottak meg az ötvenes évekhez képest. A hidegvérű állatok a felmelegedéssel aktívabbak lettek, és változik az energiafelhasználásuk. De az emlősökről is feltételezik ezt.

De az emberekre való hatása is érezhető. Nyugat-Európában a 2003-as hőség hatására több tízezerrel nőtt a szívbetegségben, szívelégtelenségben elhunytak száma. De nő az asztmások és allergiások száma is.

Változás van nem kérdéses. De, hogy mit tegyünk az korántsem egyszerű megválaszolni. Mindenki a maga vérmérséklete szerint.  Egy elméleti fizikus, Stephen Hawking szerint a világűrben illene terjeszkedni és benépesíteni más földhöz hasonló bolygókat. Az amisok (amerikai vallási közösség) "szerint" mindent emberi és állati izomerővel oldjunk meg. A modern társadalom fejlesztői szerint az alternatív energiafelhasználás segít. Nem égetünk el több fosszilis energiahordozót. Annyit azért itt hozzátesznek, hogy az alternatív megoldásokhoz az energiát még ezekből nyerik, mely ugyanúgy növeli a széndioxid mennyiségét a légkörben. Az elektromos berendezések is csak akkor környezetkímélőbbek, ha olyan erőművekből érkeznek, amely környezetbarát. Sokan elfelejtkeznek arról az egyszerű tényről, hogy az elektromos energiát is elő kell állítani. Az máshol szennyez. Kiderült, hogy az ipari méretben telepített napelemek (négyzetkilométerek) erősen felmelegítik a levegőt és a föléjük repülő élőlények élettelenül hullanak alá. A szélerőművek is emelik szélirányban a hőmérsékletet. Ki-ki vérmérséklete szerint reagál a problémára, vagy tragédiára, vagy az emberiséggel együtt járó következményekre.

A cikk kiindulópontja, hogy a változás társadalmi változásokat is hoz. Ha Hollandia jó része víz alá kerül, akkor költöznek (vagy úsznak), de mindenhol laknak ahová mehetnének. Ha kiszáradnak területek, akkor elmenekülnek onnan (vagy szomjan és éhen halnak) Erőszakos is lesz? Ez szinte borítékolható. Már csak az a kérdés, hogy hová sorolódunk, aki üt vagy akit ütnek. Mindegyik jár némi lelki változással is. Nem gondolom véletlennek, hogy erre majd kialakul valamilyen "pszichedellikus" vallási válasz (már vannak ilyenek, ahol a megtisztulással eltűnik a lelkiismeret furdalás és ez cél) is, ahol az emberi lelkiismeret szerepét át fogja venni valamiféle parancsféleségnek való megfelelés, majd a lelki vezetőm megmondja mi a helyes. (összehasonlításul, a kijelentés vallásokban a feszültséget az Istentől való eltérés okozza és a hozzá visszatéréssel szűnik meg, a megbocsátással, vagy a büntetés elhordozásával. Míg ezekben az újabb vallásszerűségekben emberi csoportoknak vagy vezetőknek kell megfelelni és az attól való eltérés okoz feszültséget) Az emberi psziché feszültségét önmaga nem fogja tudni kezelni. Igazodnia kell majd valamiféle rendszerhez, ahol megmondják mi a jó és igaz. Ennek megfelelően mi a hamis és irtandó. Korántsem a klasszikus megfogalmazású valóságos jó és rossz harca lesz ez. Csak mentálhigiénés feszültségcsökkentés. Magyarul, ha parancsba adják, hogy valakit meg kell ölnöm, akkor azt megtehetem és nem kell rosszul éreznem magam emiatt, mert "jót" tettem. Ha kirabolok, becsapok, elüldözök, elveszek, rabszolgává teszek, megerőszakolok, beköltözök jót tettem, mert ezt kívánta a közösségem etikája. Nem kell rosszul éreznem magam emiatt. Ezekre a változásokra tudok gondolni, ha az előttünk álló időre tekintek. Szerintem nem vagyunk felkészülve, hogyan is lehetne felkészülni ezekre, a környezetváltozás hatásaira, és az ennek nyomán elinduló társadalmi változásokra.

Sajnálom, de nem tudok a földi viszonyokra és viszonyokba vigasztalót mondani. Csak keresztyén teológiait. 2Péter 3.10 De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek. 2Péter 3.13 De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakik.

  Egy zenekar zenéjét hallottam. Szabó Balázs Bandája. Albumuk címe Élet elvitelre. Elég szellmes. Ezért választottam ezt a címet.