Mark Manson szerző, vállalkozó, élet-rajongó. Bővebben: egy tanácsadó, aki úgy kezdte a karrierjét, hogy egy bárban segített egy férfinek becsajozni. Tanácsadói és írói karrierje folytatódott, és egyszer csak betöltötte a 30. életévét. 

10 dolog, amit el kell kezdened 30 éves korodban szeretlekmagyarorszag.hu

Írt egy cikket, amit a mai 20 éveseknek címezett, mit is csinálna másképp, ha újra 20 lehetne. A cikk sikerén felbuzdulva rájött, hogy ha ő tud tanácsot adni a fiatalabb korosztálynak, akkor a 40-esek is tudnak neki. Feltette hát a kérdést: mit tanácsolnak a 40 évesek a friss 30-asoknak? E-mailek tömkelege érkezett hozzá, amikből kiválasztotta a 10 leggyakoribb tanácsot. Tanulságos.

Felsorolom most a tizes listát.

1. Kezdj el takarékoskodni nyugdíjas éveidre. Most!

2. Vigyázz az egészségedre! Ne később, most.

3. Ne tölts időt olyanokkal, akik nem bánnak jól veled!

4. Légy jó azokhoz, akik fontosak neked!

5. Koncentrálj!

6. Ne félj kockáztatni!

7. Ne hagyd abba a tanulást!

8. Te sem tudsz mindent!

9. Invesztálj a kapcsolataidba!

10. Tiszteld önmagad!

Nagyjából össze is tudom magamnak foglalni. Testi, lelki, szellemi jövő és a kapcsolatok.

Takarékoskodással teljes mértékben egyetértek. Persze nem azért, mert olyan puritán lennék. A Rákóczi-szabadságharc idején ment küldöttség pénzügyi, hadi segítségért Hollandiába. A magyar küldöttek aranygombos, pitykés, helyre szép ruhában jelentek meg. Érződött a tekintély és a "megengedhetem magamnak" érzés. A holland házigazdák meg fekete polgári öltözékben fogadták őket. A tárgyaláson azt tudták mondani a magyarországi küldötteknek, hogy csak akkor tudnak segíteni, ha ők is mindent megtesznek magukért. Például a rajtuk lévő ruha árából több lovas katona fegyverzetét ki tudnák állítani. Hogy-hogy rajtuk van még? Mennyire fontos a szabadság? Valóban előfordulhat, hogy elektromos cunami lesz a lakásban és pótolni kell  a cuccost. Vagy éppen a bármilyen kitűzőm miatt arcon vág valaki, és a tizenegy fogat az orvos sem ingyen ragasztja epoxival. Előtakarékoskodni fontos tehát, legalábbis az ismert társadalmi viszonyok között. Bár valakik a tapasztalatokra hivatkozva azt mondják minek, és éppen az ismert társadalmi viszonyokra gondolnak. Valami hasonlót fogalmaznék meg én is. Ne költs többet, mint amennyire lehetőséged van. Ha veszel akkor jót, ha drágább is. Mert ami az olcsó, az a drága. (Olcsó húsnak híg a leve) Illetve a kölcsönt el kell felejteni, amennyire csak lehet. Ne csinálj adósságot! Nincs mindenre szükség.

A testi egészség abszolút mulandó. A mozgást nem szabad abbahagyni, vagy el kell kezdeni. Jó cipő az ízületek miatt. Olyan, ami csillapítja a lépésnél a sarokra és áttételesen az ízületekre és a gerincre is ható ütést. A fogakra is ügyelni kell. Halálos lehet egy ideggyulladás, ami a szívizomra is hatással van. Gondolj bele, Afganisztánban több éves bért is fizetnek utcai sarlatán fogászoknak pár fogért öregkorukra. Itt meg még fájdalomcsillapítóval , steril körülmények között, szakértelemmel tetethetjük rendbe.

A szellemi dolgaink nagymértékben összefüggenek az érzéseinkkel is. A keresztrejtvény, sakk, instrumentális zene, nyelvtanulás mind agytakarítás és karbantartás is egyben. Addig kell memoritereket tanulni, míg tudjuk mit jelent. Van annál nagyobb baj, ha nem húzod fel a slicced pisilés után. Az, ha nem húzod le előtte. A szellemi frissesség és nyitottság kell  a következő generáció megértéséhez is. Feleségem mikor jelentkezett egy szociál... akármi felsőoktatási szakra, csak rákérdeztem, hogyan is gondolod ezt. Nem elég egy élhetetlen a családban? Azaz én. Nem inkább valamiféle gazdaság, közgazdaság, mérlegképes stb... szakra kellene menned? Valamiből majd élnünk is kell, meg gyereket nevelni. Csak annyit mondott, az élet túl rövid, hogy olyan dolgokkal foglalkozzam, amit nem szeretek és amihez nincs semmi közöm. Elég hathatós indok volt.

A kapcsolatokhoz érve vissza kell térnem az előző mondathoz. Még benne vagyok az "érdemelnek egy kis figyelmet ebben a rövid életben" kategóriában. A kapcsolatainkban nem spórolhatunk semmit. Amit megtartunk magunknak, az nem gazdagít, inkább máshol fog kifosztani. Ha nagyjából kialakult a kapcsolatrendszerem, azt fenn kell tartani. Ennek van költsége. Energiát és időt is igényel. Bizonyos értelemben veszteségnek tűnik, de mivel jobbá lesz általa a világ, mégis csak nyereség. Vannak emberek, az energiavámpírok, akik csak elszívnák a napot is előlünk, ha tehetnék. Egyszerűbb igazat mondani, mint mindig észben tartani, hogy hol, mikor, kinek mit hazudtam akár haszonlesésből, vagy "jaj meg ne bántsam az mimóza lelkecskéjét". Arról nem is beszélve, hogy ne legyünk mazochisták. Meg van nekünk szükségünk hamutartó alakú nyelvre? "Ide hamuzzon vezérigazgató úr!" Előbb-utóbb elkopnak, akik nem mellénk valók. Aki meg megmarad attól ugyanígy elfogadom a dolgait. Ne felejtsük a ma még szerethető, holnap már csak felidézhető. Jobb ma egy kis virág a kezébe, mint holnap koszorú a tetemére.

Persze üzennék még a harmincasoknak mást is. Nem tudod, hogy befelé mész még az erdőbe vagy már kifelé. Csináltál már valamit az életedben ami örömmel, megelégedettséggel töltött el? Csináltál már bármit, ami amire azt tudod mondani, ez volt a dolgom. Ha igen, honnan tudod? Még éppen elkezdheted megcsinálni amiért születtél, hogy később ne az bénítson le, hogy nem tehetek semmit, már úgyis elszúrtam. Kálvin János jól ismert és sokat idézett mondása szerint önismeret és istenismeret. „Egész bölcsességünknek, már amelyik igaz és valóságos bölcsességnek nevezhető, valójában két összetevője van: Isten és önmagunk ismerete. De mivel ezek sokféleképpen összefüggnek egymással, nem könnyű eldönteni, hogy melyik közülük az első és egyben forrása a másiknak. Első renden azért, mert senki sem nézhet önmagába anélkül, hogy Istenre ne fordulnának gondolatai, akiben „él” és „mozog”. Mert egészen világos, hogy a bennünk lévő ajándékok aligha származhatnak maguktól, hiszen a létük sem más, mint Istenben való létezés”. (Institutio1,1)

Ha azt gondoltad ráérsz, hát nem. Ma van az a nap!  A jövőd az én múltam. Ne kövess! Én is eltévedtem! (ez mondjuk autós felirat)