Nem aludhat, állandóan készenlétben kell állni, az ünnepnapokon is, fizetés pedig nincs. Az álláshoz még szükség van a rugalmasságon kívül némi orvosi, pénzügyi és gasztronómiai képzettséghez. A operációs igazgatói posztról szóló állásajánlatot a bostoni Mullen ügynökség helyezte el különböző online felületeken, és összesen 2,7 millióan klikkeltek rá, de végül csak 24 ember jelentkezett a meghallgatásra. De amikor a fejvadász ecsetelte az interjú során a követelményeket, kiakadtak: azt mondták, hogy embertelen és könyörtelen, amit kérnek.

  Ön vállalná a világ legbrutálisabb melóját?   hvg

Amikor az állásinterjút készítő férfi a végén elárulta, hogy mi ez a munka, mindegyikük elérzékenyült: valójában ugyanis az anyaságról van szó.

Beárazható az anyaság? Ez volt az első, ami eszembe jutott. Megéri? Ár érték arányban érdemes? Lehet munkaként gondolni rá?

Az ötlet, hogy belehelyezzük ebbe a szövegkörnyezetbe az anyaságot, azért jó, mert jól érzékelteti, hogy mennyire más.

Ha csak egy gyerek létrehozása a cél, egy újabb munkáskézé, akkor nem biztos, hogy ez a helyes eljárás. Klónozás. Az igen. Messze, messze egy távol-keleti országban, titkos laboratóriumokban, vagy táborokban gyártják a gyerekeket. Nagyjából tíz éves korukig valami egyencuccon felnevelik őket, majd mennek az elosztóba és küldik oda, ahol szükség van rájuk, és megfizetik. Már kész, vagy közel kész "termékként" kerül a megrendelőhöz. Valószínűleg így érné meg. Ha csak szervnek kellenek, akkor nem is kell olyan sokáig nevelni őket. Ha meg speciálisan fel kell őket készíteni, akkor később kerülnek ki, de többet is érnek.

Az anyaság nem gyerekgyártás, nem tenyészprogram. Nekünk itt van a Trianon traumánk. Szoktuk mondogatni, hogy azé Erdély, a Kárpát-medence, aki teleszüli. Régebben is mondták, hogy a magyar vagy román anyák döntik el a terület sorsát. Mondhatom, hogy igaz ez, de ettől még az anyaság több mint biológiai fegyver. (Fennálló alkalmatlan társadalmi viszonyok miatt, lehet az anyaságot megélhetési forrásként használni.)

Az anyaság sokszor függ a külső körülmények, a belső igények, az ösztönök adott pillanatbeli találkozásától. Csak egy ember életében sokszor változik ez. Van, aki biológiailag már kész rá, de külső körülményei, vagy egyéb okok miatt nem vállalja. Később, mikor összeáll minden, mentálisan, ösztönszinten, külső körülményekben, akkor már nem adatik a gyerek. Erősen ösztönös az anyaság, ez abban is meglátszik, hogy akinek nem lehet "természetes" úton, igyekszik más módon hozzájutni. Lombik. Örökbefogadás. Béranya. Leszbikus hölgyek, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy egy más neművel éljenek, de mégis szükségük van arra, ami egy más neművel lenne lehetséges. Nem véletlen, hogy van gyerekkereskedelem.

Úgy érzem, az anyaság egy-egy közösség lelki és testi egészségének fokmérője. Nagymértékben függ tradícióktól, beágyazottságtól, életkörülményektől, a társadalom értékrendjétől, kultúrától, "biológiai programtól". Anyává válik valaki, anyává lesz. Senki sem születik anyának. De hordozza  a lehetőségét. Ez egy folyamat.  Félve mondom ki, nehogy félreértsük, meg nincs nálam a bölcsek köve. Ahol ez közösségi és egyéni szinten nincs a helyén, ahol más kontextusba helyezik és kimondják ez nem éri meg, ez lehetetlen, ott tulajdonképpen öncsonkítás, önsorsrontás, "öngyilkosság" történik.

Az anyaság nem a megéri, vagy nem éri meg kategóriába versenyez. Ez a lenni vagy nem lenni kategóriája. Ezért ezen kívül értelmezhetetlen.

 

 

linkajánló:  http://www.szulokhazamagazin.hu/anyasag_es_karrier

 

Hozzászólások