Meglepte a Magyar Kerékpárosklubot az az új szabály, hogy a biciklisek akkor is nyeregbe szállhatnak, ha előtte alkoholt fogyasztottak – mondta a 180 percben a szervezet sajtófelelőse, Dormán Emese. Az újítás azt is tartalmazza, hogy a kerékpáros csak akkor vehet részt a forgalomban, ha képes a biztonságos biciklizésre.

  Ezért nem tetszik a Kerékpárosklubnak, hogy ihat a biciklis hirado.hu

"Első „blikkre” az látható, hogy nagyon szubjektív szabályozásról van szó, mert a kerékpározásra alkalmas állapot – amit a rendőrnek a helyszínen kell megállapítania – olyan kitétel, amelynek értelmezése vitás helyzetek sorát tudja produkálni."

Azt gondolom ne igyon az, aki közlekedik.

Élnek nálunk olyanok, akik a kerékpárt csak addig használják, míg gyorsan odaérnek vele az ivóba. Utána hajnalban, mikor elesnek a mellékutcában, csak magukra húzzák, mint a takarót. Nekik csak alibi a bicikli. De mivel szinte forgalom mentes az utca, mikor kijózanodnak, épségben hazamennek, vagy vissza a kocsmába.

A pince tulajdonos kerekezik haza a szőlőhegyről a földúton. Az utolsó háromszáz méter már aszfalt. A rend őrei ott állnak lesben, és elkapják a bűnöst. Biztos fogás. A szőlőhegyről a gazda mindenképpen úgy fog érkezni, mert ha dolgozik a borával bele is kell kóstolnia.

Húsvéti családlátogatás a kis faluban. A bő reggeli itallal. Majd indulás tovább. A rend őrei ismét arathatnak. De kis falu, ahol igazán nincs forgalom a mellékutcákon. De ettől még az utca közút és kerékpározás a forgalomban való részvétel.

Azt nem tudom elképzelni, hogy az a sportember, aki legalább kétszáz kilométert akar kerekezni a közúton a forgalomban, különböző forgalmi helyzet mellett, bármennyi alkoholt is akarna inni. Arról sem, aki munkaeszközként használja. Postás, futár. Vagy ha nagy a forgalom állandóan.

Továbbra is azt gondolom, ne igyon az aki közlekedik.

De milyen is az a kerékpározásra alkalmas állapot? Fenn tud maradni a nyeregben. Mert van olyan biciklis, aki a kétszáz méteren kilométert teker kanyarogva. De attól még teljesítette. Meg tudja különböztetni a nappalt az éjszakától. Lámpát gyújt. Látható módon nem befolyásolja a haladását a megváltozott reakcióidő. Mondjuk ha valaki lassan jár kerékpárral, ott ez nem oszt nem szoroz. Biztonságosan felismeri a jobb és bal kezet. Egyenes irányú haladásra alkalmas. Képes lefékezni, és leszállni, nem csak úgy eldőlni. (Erről jut eszembe az agresszív kismalac biciklizése. Egyszer csak nagyot esik. A nyuszi meg megkérdezi tőle: elestél? Mire az agresszív válasz. Nem. Így szoktam leszállni!) Nem csupán az alkohol, de némely betegség is tehet alkalmatlanná. Sokan azért kerékpároznak, mert gyalogolni nem tudnak.

Valószínűsítem, hogy kerékpározásra alkalmas állapot forgalmi helyzet függvénye is. Milyen körülmények között kerekezik valaki. A faluszéli kis utcában, ahol csak egy kóbor béka ugrik az ember elé egészen más, mint ahol pizzafutárok, küldöncök repkednek, és az egybefüggő kocsisorokról még nem is beszéltünk. Forgalmas kerékpárút. Családok együtt kerekeznek. Apa, anya, gyerekek. Forgalmas üdülő környék, vagy népszerű kirándulóhely. Plusz sportemberek, akik szeretnek gyorsan menni. Itt is lehet nagyot tanyázni, vagy elsodorni a kisebbeket.

De a kerékpározásra alkalmas állapot maga a felszerelt bicikli is. Megfelelő fényvisszaverő, lámpák, és fék, hajtáslánc. Azt is nézni fogják? Lötyög a kormánycsapágy. Leesett a pedál. Elkopott a fékpofa. Nincs jól beállítva a váltó.

Maradjunk annyiban, hogy a kerékpározásra alkalmas állapot több tényezős. A személy fizikai és mentális állapota, a forgalmi helyzet és a felszereltség is számít.

Törvényt, jogszabályt, közlekedési szabályt nem lehet minden szituációra meghozni és alkalmazni. Továbbra is vissza lehet ezzel élni minden oldalon. Sokkal fontosabb az életszerűség. Mi a cél? Ha pénzbehajtás, akkor csak lesben kell állni és büntetni. Ha biztonságos közlekedés, akkor ott bizony nevelni kell és már nem csak a közúton, hanem családban, iskolában, közösségekben.

De valóban, továbbra is azt gondolom, hogy ne igyon az, aki közlekedik.

Azt mondják nincsen ronda nő, csak kevés bor. De azért azt tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű bor nem teszi széppé a rondát. Sőt továbbra is ronda marad, még annak szemében is aki iszik. Egészen más  a hatásmechanizmus. Az agy az alkohol hatására inkább elbizonytalanodik. Meggyengül a döntéshozó képessége. Akár a döntés időtartamát vagy helyességét tekintve. Ezért ne igyon senki, aki tudja közlekedni fog, vagy olyan tevékenységbe kezd, ahol a pillanatnyi jó döntésnek is életbevágóan fontos szerepe van.

De hát ez életünk szinte minden területére érvényes. Csak ez ténylegesen mérhetetlen és törvényekkel valóban nem szabályozható. Életre alkalmas állapot. Ki mondja meg mi az.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások