Az utóbbi években kikezdték a védőoltások becsületét. Nálunk is több olyan szervezetről, szülői csoportosulásról hallani, amelyek károsnak tartják az oltásokat, és nem adatják be gyermekeiknek a törvényben előírt kötelező szérumokat sem. Mit tud felhozni az oltások védelmében?

Járványfóbiák 168ora.hu

"Az ember olyasmitől fél, ami veszélyként jelentkezik a mindennapokban. Amíg a pestis, kolera és egyéb járványszerű betegségek pusztítottak, mindenki rettegett tőlük. Mivel ezek elmúltak, az emberek nem érzik a fenyegetettséget."

"Az valós, hogy nem minden újonnan kifejlesztett védőoltás szükséges minden egyes korosztálynak. Például az influenza elleni oltás nem is kötelező. Az a védőoltás kötelező, ahol a kockázat olyan nagy fokú, hogy meg kell védeni a fertőzéstől az egész társadalmat. Ez nem emberi jogi értelmezés kérdése, a közösség érdeke magasabbrendű. Ha nem oltatom be magam és a gyerekeimet, nemcsak a saját családomat, de másokat is veszélyeztetek. Ezért számít bűncselekménynek."

Gimnáziumi osztálytalálkozónkon egy volt osztálytársnőnk mesélte, hogy harcos antivédőoltó lett. Az ő és családjának tragédiája okán. Kicsi fia egy védőoltás utáni allergiás sokkba vagy szövődménybe halt bele (ha jól emlékszem). Most nem tudom mit gondol az egészről. Akkor nagyon friss volt a tragédiája. Elvetett minden védőoltást. Nem volt alkalmas az idő a vitára sem beszélgetésre. Nem mondhatta azt senki se, de még a szakember sem, hogy bocs, de ti voltatok a mellékhatások tekintetében a kivétel. Bocs, de nektek nem jött össze. Van mellékhatás, van kivétel.

Persze vannak összeesküvés elméletek. A védőoltásban chipet nyomnak az emberbe. Ebben programozott halál előidézésére alkalmas nanorobotok, vagy kemikáliák vannak. Vagy óvatlan pillanatban leolvassák az agyi neuronok elektromos mozgásából a pin kódunkat. Tudjuk: ****  négy csillag. Kínaiak, oroszok, ukránok, donyecki szakadárok, tajvaniak, mexikóiak, gagauzok, magyarok, vagy inkább a zsidók világuralmi törekvéseit fogják segíteni ezek. (ez utóbbinak annyi alapja van, hogy Izraelben nemrégen a "színes, vagy sötétbőrű" etióp zsidóknak a határon vagy későbbi eljárásban fogamzásgátló injekciót adtak be védőoltás címén. Ezért bocsánatot is kellett kérnie az egészségügyi miniszternek). Az oroszok meg Csernobilt is letagadták és ki tudja mennyi titkos akcióban vannak benne. Amerikaiak, meg a különböző hadseregek saját katonáikon is kísérleteztek, még Vietnámban is. De a kutyákba is nyomnak chipet. Adatokat tartalmaz, amelyeket egy külső olvasóval meg lehet tudni. Emberek is ültettek be maguknak chipet. Adattárolás, vagy éppen fizetés céljából.

Van más elmélet is, miszerint a vakcinagyártók előbb a járványokat indítják útjára, majd az ellenszert. Tehát kőkemény üzlet ez. Egyébként biztosan jó üzlet is. De előfordul, hogy genetikai kódokkal dolgozva egy-egy embertípusra dolgozták ki az oltásokat, hogy adott pillanatban a nem tetsző emberek kipusztuljanak a megfelelő érdekek szerint.

Vagy csak szimplán kísérletezésnek gondolják mindezt. Abban biztos vagyok, hogy folyamatos a fejlesztés és kísérletezés.

Igazságot nem tudok szolgáltatni ebben  a kérdésben. Biztosan sokféle indulattal gyártanak vakcinákat és sokan meggazdagodnak és még többen problémáik, konfliktusaik megoldását álmodják bele. De egyet tudok. Van az Öreg-temetőnkben egy kislány eltemetve. Még a második világháború előttről. Mandula Piroska a neve. Élt nyolc hónapot. Vannak anyakönyveink, ahol 40, 60, 80 főt kereszteltek meg egy évben (római katolikusoknál még ennél is egy picivel többet). Majd a következő hónapokban, évben minden második névnél a megjegyzés rovatban van egy kereszt, vagy "meghalt" bejegyzés. Esetleg az is, diftéria, torokgyík, lázas görcs. Ma pedig 1948 óta talán két kisgyermeknek van sírja a négyszázhúszból. Van gyermekhalál, de korántsem annyi, mint volt. Évtizedek telnek el úgy, hogy a megkeresztelt 10 főből (lecsökkent a keresztelések száma) bárkit is el kellett volna temetni. Nekem 16 éve nem kellett.

A megváltozott életkörülmények, a fegyelmezettebb, higiénikusabb életvitel is sokat hozzátesz, nem csupán a megelőző oltások. De azt gondolni, hogy nincs szerepe a védőoltásoknak ebben badarság lenne. Csak azért ezt gondolni, mert valakik visszaélnek ezzel, vagy jó kereseti eszköznek használják, vagy zsíros pályázatokban nyereséget érnek el vele, nem vesz el az oltások érdeméből.

Sógorom azt mondja (aki gyógyszerész, kutató, ha jól értem a szavait), hogy bizonyos sejtcsoportokat céloznak meg, tehát elég speciálisan csak célzottan és kis területre koncentrálnak a készítményeikkel.

Az egyes tragédiák miatt azért még nem biztos, hogy több százezer megmentett életre kellene azt mondani, hogy felesleges volt a vakcina beadása. Ha így gondolkodnánk, akkor ha elsüllyed egy hajó, többé nem hajóznánk. Vagy leesik a repülő, többet nem repülünk. Esetleg meghal a szülésben a kicsi, akkor nem szülünk többet.

Tőlem messze áll az az elgondolás, ha nem lehet mindenkit megmenteni, akkor egyet sem kell. Mindenkit szeretnék, de valóban nem lehet mindenkit megmenteni. Lesznek tragédiák. Megölelem a túlélőket és sietek tovább, hogy ilyen tragédia mennél kevesebb legyen.

Nemrégen olvastam egy kis történetet. Tengerparton, dagály után, tehát apályban, a visszahúzódó tenger után parton ragadt, maradt vízi élőlényeket dobálta vissza a vízbe egy fiú. Egy járókelő csak nevette az erőfeszítését, majd csak ennyit mondott - Nem tudod mindet megmenteni, akkor mi értelme van? Mire a fiú azt válaszolta, éppen megfogva egy tengeri csillagot - Ha mindent nem is, de ezt az egyet megmenthetem. Nemdebár?  Majd behajította vízbe.


"És felelvén a király, azt mondja majd nékik: Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg." Máté ev. 25, 40

 

Kimentem a temetőbe, mert nem pontosan idéztem a neveket. Mandula Piroskának hívták a kislányt. Varjú Janka egy idősebb hölgy, aki Mészáros Kálmán kántos tanító felesége volt.