Járókelők látták meg a kígyót a XVIII. kerületben. ... A rémült emberek először a rendőrséget hívták, ők riasztották a Segítő Angyalok Állat és Természetvédő Egyesület állabefogóját. A kiérkező állatvédőket is meglepte az óriáskígyó, ők kapták el a kétméteres anakondát. Előkerült a gazdája is közben, azonban nem kapta vissza az állatot. Büntetést is kaphat, mivel nem volt engedélye a veszélyes állat tartására.

Budapesti utcán tekergett egy kétméteres anakonda hir24

"A zöld anakonda normális esetben az Amazonas vidékén él. A budapesti utcán talált példány aránylag kicsi volt, hiszen a kígyó akár  hat méteresre és több mint kétmázsásra is megnőhet. Ha egy városban élő példány szabadul el, veszélyt jelenthet az ott élő házi kedvencekre, de akár a kisebb gyerekekre is. Emiatt tartható csak engedéllyel."

Lázár Ervin  A Négyszögletú Kerek Erdő

Legszebb állat az anakonda,
de nem tudja ezt ama konda,
ha ráterelnék ama kondát,
széttiporná az anakondát.                (Nagy Zoárd)

Nem az egyetlen eset mostanában Magyarországon, hogy nem honos állatot találnak. A állatbefogók  a következő 5 fajról beszéltek. Aligátor teknős; Biatorbágy. Tigrispiton; Tata. Igaz megdöglött a hidegben. Skorpió; Szeged. Madárpók; Budapest. Homoki vipera; Érd és kocsiban életellenes cselekmény részeként. Ezek veszélyes állatok. De ezen kívül azért jócskán akad még. Ékszer teknős különböző tavakban. Szegény görög teknős, vagy Mór teknős. Fogott már horgász piranhát a Dunában, de a Dráván is, sőt az esztergomi Palatinusz tóban is. A helyzet nem jobb Európa más országaiban sem. Állattartók megunt kedvenceiket kidobják, mert nem akarják tovább tartani. Esetleg gondjuk van vele. Sokba kerül az állatorvos, vagy az etetés. Vagy túl nagynak, veszélyesnek ítéli meg. Vagy csak becsajozott és a nagy állat helyett a kiscicámat választotta.

Őszinte leszek. egy ideje rossz érzéssel ülök az angol wc-nek nevezett vízpazarló fürdőszobai telepítésű szaniterre. Ausztráliában, Ghánában jó előfordul, hogy kígyó van a wc-kagylóban, de Spanyolországban is megharapott egy nőt  a fenekén. Persze azt mondják nálunk nem kell ettől tartani, de legyünk nagyon óvatosak. Ezt nem kellett volna odaírni.

Akkor nem beszéltünk az engedéllyel tartott farkasokról, medvékről, oroszlánokról. Igen jól olvassák. Magánházaknál magánállatkertekben tartanak ilyeneket. Azt nem tudom, hogy a szomszédokkal kell-e egyeztetni. Máriagyűdön volt oroszlán. Egy kutyával lakott együtt, és a kaukázusi kan volt a főnök.

Gyerekkoromban láttam egy hullámos papagájt és egy nimfát az utcán repülni. El akartam kapni őket. Nehéz volt elmagyarázni, hogy ezek itt nálunk nemigen élnek. Később tartottam kalickában zebrapintyet. Akkor rájöttem, hogy rengeteg madarat tartanak itthon volierekben. Láttam Nagy Sándor papagájt is utcán repülni. Kár volt értük.

Vannak szándékosan betelepített állatfajok. A tavakba halak, mint a busa, angolna, amur. Horgászélménynek, növényzetet írtani. Nem mind vált be. Mellettük megérkezett a kínai razbóra, ami kiszorítja a snecit, mert kevesebb oxigénnel és táplálékkal is beéri. Jobban szaporodik. Harlekin katica mintegy 6-7 éve megjelent Magyarországon is. Biológiai védekezés gyanánt telepítették először az USA-ba és Európába a levéltetvek ellen. Mára a mi kis hétpettyesünket szorítja ki, hiszen annak is megeszi a lárváit. Távol-keleti származású.

Mindenkinek van valami szenvedélye. Mindenki gyűjt valamit. Magánemberek és Alapítványok, társaságok, önkormányzatok, megyék, országok. Vannak Állatkertek. De a természeti csapások, társadalmi forrongások, háborúk idején ezek kezelhetetlenné válnak. Legtöbb helyen meg is eszik az ehetőket az éhes emberek. Így Bambiból hamburger, pörkölt. De lesz legenda a csatornában élő krokodilról.

Mi van, ha valaki vírust szeret gyűjteni? Vagy bőr és gombabetegségeket, esetleg nemi betegségeket? Ott tenyészgeti őket a petri csészében. Lépfene, himlő, ebola. Vannak intézmények, akik ezt csinálják.

Lehet-e együtt élni a tájidegen élőlényekkel? Lehet, hogy elpusztulnak a környezetünkben, mert más körülményekhez szoktak. Lehet, hogy alkalmazkodnak és eléldegélnek. Lehet, hogy szaporodnak, és vagy akár kereszteződnek is a helyi rokonokkal. (Floridában a burmai pitonok)

Mi emberek is részei vagyunk a nagy rendszernek. Most mi is olyan szerepet töltünk be, mint egy tengeráramlat, kidőlt úszó fatörzs, beteg vándorló állat. Mi is közvetítünk és népesítünk be vidékeket a magunkkal hurcolt élőlényekkel. Legyen az állat vagy növény. Illetve ki is írtunk mindent, ami ránk nézve fenyegető. Ebből is látszik, hogy nem felette élünk a történéseknek és az élővilágnak, hanem teljesen részesei vagyunk saját célokkal és érdekekkel. Nem istenek vagyunk, akik rendezzük a világot, még akkor sem, ha néha úgy tűnik rajtunk is állnak a dolgok. Az ökológiai rendszernek akármit is csináljunk résztvevői vagyunk. Kismillió elgondolással, hiedelemmel, tipológiával, dogmatikus, demagóg kényszerekkel. Alakítjuk és egyszerre szenvedjük is. Elkerülhetetlen folyamatokban élünk, akkor is ha látható vagy rejtett. Tehetünk valamit? Valószínűsítem, hogy rövid távon, emberöltőn belül egy pici komfortjavító intézkedést a közvetlen környezetünkben. Amúgy meg hosszútávon beállunk a földi történések, törvényszerűségek sorába.

 

 

Az Úr napja pedig úgy jő majd el, mint éjjeli tolvaj, amikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak, és a föld és a rajta lévő dolgok is megégnek. Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, Akik várjátok és sóvárogjátok az Isten napjának eljövetelét, amelyért az egek tűzbe borulva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak! De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyekben igazság lakozik. Péter apostol II. levele 3. fejezet 10-13 versek

 

link:    Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai                  Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda