Egy rendőrségi helikopter és nyolc hegyimentő vett részt a mentőakcióban, mely során egy 23 éves bécsi nőnek segítettek lejutni a 2166 méter magas Dobratschról, vagy más nevén Villachi Alpokból. A meredek, sziklás hegyoldal fogságába esett kirándulónál semmilyen túrafelszerelés, vagy melegebb ruha nem volt, a lábán csupán flip-flop papucsot viselt 

   Helikopterrel mentették meg a nőt, aki papucsban ment hegyet mászni  travelo.hu/tura

"A Daily Mail szerint a múlt héten is történt egy hasonló eset: egy 37 éves brit katonát kellett megmenteni szintén Ausztriában. Ő pólóban, rövidnadrágban és tornacipőben akarta meghódítani a Hohe Tauern hegyláncot. Amikor nagyjából kétezer méteren elért egy hüttét, a helyiek figyelmeztették, hogy meg fog fagyni, ha ennél magasabbra megy. A férfit ez nem érdekelte, tovább ment, majd 3000 méter körül hívta a hegyimentőket."

Jó pár éve kirándultunk a Rám-szakadékba. Dömösről mentünk fel. Gyerekekkel. Túracipőben. Őszi eső után, már napos időben. Jöttek mások is. Emlékezetes volt számunkra a szoláriumsárga hölgy rózsaszín bojtos papucsban magas sarokkal, suhogó melegítős, nagy aranyláncos, rövid frizurával rendelkező barátjával. Kézben pici cuki kutya. Tipegtek, suhogtak befelé a túra útvonalon. Majd nemsokára vissza. Kár hogy ilyen rövid az út mondták. Volt ott még, de ők legalább visszajöttek.

Nem így járt az a sofőr, aki a GPS utasítására belehajtott egy tóba gépkocsijával. Jobban hitt a kütyünek, mint a saját szemének. Biztos arra van az út.

Azt mondják, de ésszerű is, hogy flip-flop papucsot csak a strandon, uszodában használják maximum (kijáratig). De semmiképpen ne motorozzanak, biciklizzenek benne. Egyszer kell csak valamilyen hirtelen okból letenni az útra a lábát valakinek és le is darálja az aszfalt, murva a húst is csontig a szétfoszló papucs után. Kocsiban is csak egyszer kell beakadnia a gázpedálba a papucsnak.

De nem is ez a lényeg. Itt tartunk. Kijöttem a szaunából, akkor most mászok hegyet. Nem is öltöznék át. Olyan triatlonos gondolat ez. Ironman vagyok. Ezt gondolta katona is. Örök hóhatár meg ilyenek. Egyszer voltam már kint a laktanyából hidegben a srácokkal kosarazni. Akkor is így voltunk öltözve.

Nem csodálkozom. Inkább rettegek. Ilyen emberek között kell élnem. Meg a gyerekeimnek is.

Most hallom, olvasom, és látom a hírekben a következőket. Egy férfi meg akar erőszakolni egy nőt Miskolcon. Majd meg is akarja ölni. A hölgy beszél a riporternek arc nélkül. Befogta a szemét, majd a torkára tette a kést és megfenyegette. Ha kiabál megöli. A hölgy végig tudta, hogy teljesen mindegy mit tesz, mindenképpen megöli. Végül valóban erre történt kísérlet. Elvágta a torkát és még le is szúrta. Csoda, hogy életbe maradt. Mi fog történni? Ha elkapják a tettest kap pár évet és ennyi. Ezt valaki átgondolta az igazságügyi minisztériumba vagy ilyen komoly sóhivatalokba? Hogy maradhat közöttünk ilyen indulatú ember? Ez a társadalom beteg.

Anglia. Férfi megkínozza élettársát (gyermekes anya). Először villát szúr a nyakába. Vajjal kente az arcát, nem engedte vécére és maga alá kellett csinálnia. Narancslével öntözte, majd ököllel verte kezét, lábát. Majd örökmosolyt vágott egy késsel a szájától a füléig mindkét oldalon. Végül egy késsel a combjában megnyitotta az ütőerét és elvéreztette a nőt. Állítólag minimum 4-5 évet fog kapni. Ez a társadalom beteg.

Nemcsak Amerikában, nemcsak egyházi iskolában történik tanár diák kapcsolat. Itteni magyar iskolákban is megtörtént ez. Ott drukkolnak a tanárok, csak baj ne legyen. A szülők el vannak ájulva, a fiatal lányok is a fiatal tanár úrtól. Aki kézenfogva vezetgeti a lányokat, simogatja őket. Szereti őket. Mindenki imádkozik, hogy csak ne legyen semmi. Aztán borul a bili és egy tanár kiborul a helyzet miatt. Igazgató, szülők, szembesítés. Végül a tisztességes tanárnak kell elhagynia az iskolát, sőt bocsánatot is kell kérnie. Ez a társadalom beteg.

Egy angliai városban évtizeden át bántalmaztak, molesztáltak, megerőszakoltak lányokat pakisztáni férfiak. A vezetőség nem mert lépni, mert nehogy rasszistának gondolják őket. Inkább eltusolták a dolgokat. Ez a társadalom beteg.

Városok cserélték le a lobogóikat, mert kereszt volt benne, és nehogy megsértsük a a nálunk élő muszlim kisebbség érzelmeit. Le kellett venni a keresztyén jelképeket az iskolákban, nehogy megsértsünk egyet is a nem hívők közül, akik ide járnak. Nem volt szabad karácsonyfát állítani bizonyos köztereken, ugyanilyen indokokkal, mert az keresztyén jelkép. Számon kérjük a gimnáziumban droghasználatot számonkérő tanárt, hogy hogyan meri ezt megtenni. Ez a társadalom beteg.

Megerőszakol egy szervező a gólyatáborban egy lányt (és persze beszélhetnénk a gólyatáborok idiótizmusáról, etikátlanságáról és perverzitásáról is), a hozzászólásokból nem részvét jelenik meg. Megérdemelte, kettőn áll a vásár, biztos akarta a ribanc. NANE javaslata az erőszaktevőkről elkészített és vezetett nyilvántartás, ill. az állandó tájékoztatás, ha valahová kikerülnek. Erre is az a válasz, hogy személyiségi jogokat sért (USA-ban van ilyen). Ez a társadalom beteg.

Győrben egy kínai boltos (csak azért, hogy rasszizmusról szó sem lehet, főleg azért, mert nem is ismerjük az elkövetőket, kitakarták a riportban a képüket) kiragasztotta a boltjából rendszeresen tolvajló emberek képét a bejárat mellé. A reakció egyből az, hogy bizony ez személyiségi jogokat sért. Kértek-e a fényképen látható emberektől a fénykép elhelyezéséhez engedélyt. Te! Figyelj! Kiragaszthatom, hogy tolvaj vagy? Igaz, hogy a kamera vette és láttunk téged, de ez itt senkit sem érdekel. Itt van ez a dicsőségfal. A héten te loptad a legtöbbet a nyolcvanhétezer forintod álomhatárral és 15 darab termékkel. Nem? Beperelsz? És bepereli és igazat adnak neki. Nem csak loptak tőle, de még fel is jelentik. Fizethet. Jobban jár, ha lopnak, de maga kínálja fel irányítottan, hogy ez lejáratos, ezt vigyed. Mert ha bármit tesz, még a lopott érték felett a többszörösével kell kiengesztelni a lelkében vérig sértett tolvajt. Ez a társadalom beteg.

Beengedik, behívják csupán gazdasági megfontolásból a más vallású, kultúrájú embereket (pl iszlám), akik és ami ellen évszázadokon keresztül harcoltak és életüket adták, hogy ne verjenek gyökeret. Eléggé megtapossák hős, hűséges elődeiket.

Ilyen emberek között kell élnünk. Valakik szerencsésebbek. Magas pozíciókkal, fizetéssel, falakkal körülvéve, a valóságtól cseppet sem fenyegetve hozzák a valóságtól teljesen elrugaszkodott döntéseiket. Ők kevesen falon belül vannak. Ők nem érzékelnek problémát. De mi többiek együtt élünk a túrázó flip-floppal.  Nem csökken a számuk, hanem nő. Ők azok, akik nem oltatnak, nem takarítanak, nem vitetik el a szemetet. De távgyógyító körmöli a zebrapintyüket. Ez a társadalom beteg.

De egyszer fizetni kell ezért. Miért is? Hogy megengedtük, hagytuk a jót rossznak, a rosszat jónak hazudni. Nem örültünk együtt az igazzal és nem szomorított el a rossz. Sőt... Ez a társadalom beteg.

Tudom, hogy nem szabad általánosítani és demagóg szövegeket köpködni. Mert nincs ám mindenkinek flip-flopja. De az ország tele van. Minden áruház tele van. Jaj, ha ez mind az utcára kerül egy időben. Mert egy-egy esetet még fel tudunk dolgozni. De egyszerre az összeset semmiképpen. Jaj nektek képmutató flip-floppok. A túracipő helyét elfoglaljátok, de a hegyre ti nem mentek fel.

Nem csodálkozom. Inkább rettegek. Attól rettegek, hogy egyszer én is, meg a gyerekeim is flip-flopban indulunk hegyet mászni.

Azért álljon itt az eredeti szöveg a Bibliából:  "De jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert a mennyeknek országát bezárjátok az emberek előtt; mivelhogy ti nem mentek be, akik be akarnának menni, azokat sem bocsátjátok be." Máté Evangéliuma:23:13